top of page

SAPANCA'DA TARİHİ YERLER

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Sapanca, doğasının güzelliği kadar tarihi yerleri ile de son derece önemlidir. Sapanca’ya geldiğinizde, ziyaret edebileceğiniz bazı tarihi yerlere gelince…

VECİHİ KAPISI

Mimar Sinan tarafından yapıldığı söylenen Kemer’in bulunduğu yerden İpek Yolu’nun geçtiği rivayet edilir. Kemer, 1905 yılında orijinal yapısı korunarak Sapanca’da Nahiye Müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhon tarafından onarılmıştır.

RÜSTEM PAŞA CAMİİ

Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve veziri olan Rüstem Paşa’nın adını taşıyan camii, 1550-1560 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. İlçe merkezinde bulunan camii halen ibadete açıktır ve kapasitesi 1,200 kişiliktir.

BİZANS DEVRİ LAHİT VE MEZAR TAŞLARI

Sapanca Hükümet Konağı’nın önünde sergilenen Bizans Dönemi lahitlerinden iki tanesi 1976 yılında İlmiye Köyü yakınlarında, diğer ikisi ise 1987 yılında TEM Otoyolu’nun yapım çalışmaları sırasında bulunmuştur. Ayrıca Kurtköy Köyiçi Mevkii’nde Bitinyalılar Dönemi’ne ait son Kral’ın saklanmak için yaptırttığı kalenin kalıntılarını da görebilirsiniz.

HASAN FEHMİ PAŞA CAMİİ

Osmanlı Veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılmıştır. Mahmudiye Köyü’nde bulanan camii ozellikle içinde bulunan işlemeleriyle önem taşır.

CAMİ CEDİD CAMİİ

Çarşı içinde bulunan camii 1899 yılında yaptırılmıştır ve isminden de anlaşıldığı gibi Cami Cedid Mahallesi’nde yer almaktadır.

RAHİME SULTAN CAMİİ

1892 yılında Abdülmecit’in dördüncü karısı Peruste Rahime Sultan tarafından yaptırılan camii, Sapanca Uzunkum Köyü’nde yer almaktadır. 1967 ve 1999 depremlerinde zarar görmüş ve onarılmıştır. Günümüzde özgün yapısını koruyan sayılı camiilerdendir. Ön cephede, orta pencerenin üzerinde Sultan Abdülmecit’in tuğrası bulunmaktadır. Camiinin minberi, avize ve balkonu orjinaldir. Sahanlıkta Osmanlıca bir kitabe bulunmaktadır.

Please reload

bottom of page